Når du sliter med å stå opp til en hverdag med sorg

Blir du liggende i senga utover dagen, fanget av sorgen? Er du redd for hvordan fremtiden din kommer til å bli? Vet du ikke hvordan du skal klare å leve et liv med sorg?

Visste du at det kan være mye selvomsorg i stå opp om morgenen, selv om sorgen er vond og overveldende?

Jeg hadde veiledning her om dagen med ei som ikke klarte å stå fordi når hun hadde så mye sorg.

Etter hvert som vi snakket så kom det opp en frykt. For hva fremtiden ville bringe. Frykt for å leve, for tenk om livet aldri ble bedre?

På et vis gir det mening å være redd for å leve etter du har mistet barnet ditt. For du har opplevd noe av det verste et menneske kan oppleve. Å miste sitt eget barn.

Skylappene er revet vekk og du innser hvor skjørt livet kan være. Du har ingen kontroll. Ulykker skjer, livet skjer. Du vet ikke hva fremtiden bringer.

Smerten og savnet blir så stor og overveldende at du synker sammen i senga og klarer ikke finne krefter til å stå opp.

Og alt du lengter etter er å få barnet ditt tilbake. Hvis bare ungen din var her nå så hadde du sluppet å ta inn over deg alt dette.

Hvordan hjelper det deg å ligge i senga?

Hvem har lyst å stå opp til en hverdag som er så vond? En smerte du ikke kommer unna uansett hva du gjør.

Og her ligger nøkkelen. Å akseptere at det er vondt å stå opp. At du ikke kan velge bort sorgen. Du blir nødt til å stå opp selv om det er vondt.

Jeg spurte henne på hvilken måte hjelper det deg å ligge i senga når hun hadde det slik? Og da innså hun at hun faktisk lå i senga og ventet på at det skulle bli bedre. Men hun erfarte at det ble ikke bedre.

Og hun var ofte vært sint på seg selv for at hun ikke klarte å ta seg sammen.

Har du noen gang vært sint på deg selv og tenkt at du burde ta deg sammen? Hvordan føles det? Når du er lei deg. Eller redd. Hjelper det å kjefte på deg selv?

Når jeg veileder så er det ikke jeg som sitter med svarene. Jeg kommer kun med spørsmål, perspektiver og egne tanker. Svaret er i den jeg snakker med. Og jeg bare hjelper andre til å finne svarene i seg selv.

Etter hvert i denne samtalen kom det frem et behov for omsorg. Hun ønsket noen som kunne komme inn med vennlighet, omsorg og trøst.

Men det kom ingen inn om morgenen med omsorg og vennlige ord. Hun var alene og måtte stå opp alene.  

Og nå kunne vi snakke om hvordan hun kunne stå opp på en omsorgsfull måte overfor seg selv.

Selvomsorg

Når du ikke har noen som kan gi deg den omsorgen du trenger når du har vonde dager, så kan du gi omsorg til deg selv.

Hvordan finner du din måte å stå opp på?

 • Legg merke til om det hjelper å ligge i senga utover dagen. Hvis det hjelper så er jo det helt supert. Hvis ikke, bestem deg for at du skal stå opp til et fast klokkeslett i ukedagene. Og kanskje også helgene.
 • Aksepter at det er vondt å stå opp og at dette er noe du ikke kommer unna.
 • Velg en ting å stå opp til. Skriv det ned på en lapp på nattbordet, så du husker det når vekkerklokka ringer.

Bestem deg for at når vekkerklokka ringer så skal du stå opp. Ikke gi deg selv valget om du skal ligge der og slumre. Velg heller HVORDAN du har lyst å stå opp.

Noen ganger kan det hjelpe med litt «tough love» for å gjøre ting som du vet er bra for deg. En vennlig og kjærlig dytt ut av senga.

Bruk litt tid på å finne ut hvordan du ønsker å stå opp. 

Tips til hva du kan stå opp til

 • Kaffekoppen
 • Gåtur
 • Rolig musikk
 • Danse på stua
 • Radio på kjøkkenet
 • Meditasjon
 • Yoga
 • Lese bok
 • Sitte og gråte i kjøkkenkroken mens du kjenner på sorgen

Når jeg var i den verste sorgen så slet jeg med å stå opp. For meg hjalp det å sette av god tid på morgenen til å kjenne på følelsene mine og gråte ut. Fordi det var så mye vonde følelser jeg våknet med.

Etter hvert testet jeg ut flere ting og nå for tida er det fokuset på den gule vannkokeren min og kaffekverna som får meg ut av senga om morgenen. 

Det er fortsatt vondt og tungt og stå opp enkelte dager og frykten kommer og banker på med jevne mellomrom. Men det hjelper å stå opp og møte dagen.

Det kan være mye selvomsorg i stå opp om morgenen, selv om sorgen er vond og overveldende.

Jeg har laget en video om dette tema, du kan se den på YouTube ved å klikke på linken her: Video

Leave a Reply